Όταν ο Θεός αποφάσισε να μοιράσει τη γη στους ανθρώπους, δημιουργήθηκε μια τεράστια ουρά. Οι γεωργιανοί, ένας λαός γνωστός πια για το ταμπεραμέντο και το δυναμισμό του, αποφάσισαν να μη χάνουν τον χρόνο τους, περιμένοντας στην ουρά, αλλά να κάνουν μια γιορτή, για να γιορτάσουν τη δημιουργία του κόσμου. Ως που να ειπωθούν όλες οι όμορφες και εύγλωττες προπόσεις, τα κομμάτια γης που μοίραζε ο Θεός , είχαν πια εξαντληθεί. Οι γεωργιανοί, με την παιδική αθωότητα που τους χαρακτηρίζει, ζήτησαν συγγνώμη και είπανε ότι αργήσανε λόγω του ότι πίνανε κρασί. Αυτή τους η ευθύτητα και η ειλικρίνεια δεν άφησε αδιάφορο τον Δημιουργό, και τότε Εκείνος τους πρόσφερε απλόχερα το κομμάτι γης, που το είχε φυλαγμένο για τον Ίδιο. Είναι αυτονόητο ότι αυτό ήταν ένα μέρος, που μόνο με παράδεισο μπορεί να συγκριθεί: βουνά, πνιγμένα στη σμαραγδένια βλάστηση, το απέραντο γαλάζιο που σου χαϊδεύει το βλέμμα , ο λαμπερός ήλιος – τι παραπάνω θα μπορούσε να ευχηθεί κάνεις?
Η Γεωργία πάντα ήταν και παραμένει ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους τουρίστες, παραθεριστές καθώς και για τους πιστούς. Τα ζεστά νερά της Μαύρης Θάλασσας και η απίστευτη θέα, το γευστικό κρασί και το «Borjomi», με τις ευεργετικές του ιδιότητες, τα πεντανόστημα σουβλάκια και τα χατσαπούρι όλα αυτά είναι μόνο ένα μικρό μέρος από όλα εκείνα τα όμορφα πράγματα, που έχουν συνδεθεί με τη Γεωργία και τους ανθρώπους της.
Άφιξη στο αεροδρόμιο Sota Rustaveli
(Νύχτα από 16.05.20176 προς 17.05 2017)
Μεταφορά από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο
Ξεκούραση
Θεία λειτουργία στο Ιερο Ναό του Alexandr Nevskiy (καθοδόν η ξενάγηση στην πόλη Τιφλίδα)
Η ΈΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ
Το ταξίδι μας στη Γεωργία θα το ξεκινήσουμε από την πρωτεύουσά της την Τιφλίδα, μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Το 2008 η Τιφλίδα γιόρταζε την 1550-η επέτειό της. Η πόλη βρίσκεται σε μια πανέμορφη περιοχή, ανάμεσα σε σχετικά ψιλά βουνά, μέσα στην κοιλάδα, κάτω από την οποία ρέει ο ποταμός Κούρα. Στη Γεωργία τον λένε και Μτκβάρι («γλυκός, φρέσκος»). Μέσα από τη Γεωργία, και συγκεκριμένα από την Τιφλίδα, περνούσε ο πασίγνωστος «Δρόμος του μεταξιού», που ένωσε τη Δύση με την Ανατολή, και που συνέδεσε τη Γεωργία με τις υπόλοιπες χώρες του Καυκάσου, με την Περσία, τις Ινδίες και ην Κίνα.
Εδώ είναι ακριβώς το σημείο για να απολαύσετε την πιο εντυπωσιακή θέα της παλαιάς πόλης από την αριστερή όχθη.
Ο Ναός της Θεοτόκου του Μετέχι ή απλά Μετέχι, βρίσκεται στην ιστορική περιοχή Ισάνι. Κατά τη μυθολογία, στο Μετέχι αναπαύεται η Οσιομάρτυρας Shashunik (μνημονεύεται στις 10 Σεπτεμβρίου). Ο βράχος του Μετέχι ήταν επίσης και ο τόπος μαρτυρίου του πολιούχου της Τιφλίδας του Αγίου Αμπο (8 αι.).
Έπειτα μεταφερόμαστε προς το τελεφερίκ, που θα μας ανεβάσει στο παλαιό κάστρο Narikala. Το κάστρο Narikala (ІV αι.) ήταν το βασικό φρούριο της παλαιάς πόλης.
Πρωινό.
Αναχώρηση στις 9.00( τοπική ώρα).
Μεταφορά στην ανατολική περιοχή της Γεωργίας, στην Καχέτι.
Η περιοχή Καχέτι είναι η γενέτειρα του σταφυλιού στη Γεωργία. Πάνω από 80% όλων των αμπελώνων της Γεωργίας βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή.
Το μοναστηριακό συγκρότημα Bodbe, στο οποίο βρίσκεται ο τάφος της Αγ. Νινό, που ήταν η διαφωτίστρια της Γεωργίας, αποτελεί το Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο, το άγιο των αγίων για τη Γεωργία. Το μοναστήρι απέχει μόλις 2 χλμ από το Signakhi (Καχέτι), στο οποίο φυλάσσονται τα λείψανα της διαφωτίστριας της Γεωργίας, της Αγίας Νίνο της Ισαποστόλου, η οποία αναπαύτηκε το έτος 347, όντας 67 χρονών, έπειτα από 35 έτη του αποστολικού ασκητισμού.
Ο ναός γιορτάζει στις 14 Ιανουαρίου και συνήθως προσελκύει πολλούς προσκυνητές.
Signakhi είναι μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις της Γεωργίας που είχε ιδρυθεί από τον Τσάρο της Γεωργίας τον Ηρακλή Β’ τον XVIII αιώνα, ενώ η ονομασία της προέρχεται από τη περσική λέξη «απροσπέλαστος. Signakhi βρίσκεται πάνω από την κοιλάδα Alazani, από εδώ προσφέρεται πανέμορφη θέα όλης της κοιλάδας από την οποία περνούσε ο Δρόμος του μεταξιού.
Θα απολαύουμε την επιβλητική θέα του κάστρου της πόλης Signakhi , που την προστάτευε επί αιώνες. Στο τοπικό μουσείο της πόλης εκτίθενται έργα διάσημου γεωργιανού ζωγράφου Niko Pirosmani. Η επίσκεψη στο μουσείο για την έκθεση του Niko Pirosmani (προαιρετικά).
Θα επισκεφτούμε και το σπίτι στο οποίο έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Lubov s aktsentom», όπου ο φιλόξενος ιδιοκτήτης του Σεργκό θα μας προσφέρει το γευστικό του καρσί.
Επιστροφή στην Τιφλίδα.
Μτσχέτα. Εκδρομή στην αρχαία πρωτεύουσα της Γεωργίας, στην Μτσχέτα
Η αρχαία πόλη Μτσχέτα αποτελεί τόπο λατρείας για κάθε γεωργιανό. Η πόλη είχε ιδρυθεί κατά το δεύτερο μισό της I-ης χιλιετίας π.Χ., δηλαδή σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημιουργία στην επικράτεια της Γεωργίας του Ανατολικού Γεωργιανού Βασιλείου – Kartli(Iberia) με πρωτεύουσα την Μτσχέτα.
Επίσκεψη στο μοναστήρι Jvari. To μοναστήρι Jvari (« ο Ναός του Αγίου Σταυρού») το οποίο κατασκευάστηκε τον VI-ο αιώνα, βρίσκεται πάνω σε ψηλό βουνό με την μαγευτική πανοραμική θέα στη συμβολή των δυο μεγάλων ποταμών Aragvi και Kura. Κατά το μύθο, εδώ είχε τοποθετηθεί ο σταυρός της Αγίας Νινό της Ισαποστόλου. Το Jvari αποτελεί το πρώτο στη Γεωργία μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από αυτό το μοναστήρι εμπνεύστηκε ο M. Lermontof το αριστούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας, το ποίημά του «Μτσίρι».
Στο ναό Svetiskhoveli θα τελεστεί η ιεροτελεστία της προσευχής.
Ξενάγηση στον Καθεδρικό Ναό Svetiskhoveli. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Καθεδρικός Ναός αγιασμένος προς τιμής των Δώδεκα Αποστόλων , είχε κτιστεί πάνω από το σημείο ταφής του χιτώνα του Ιησού Χριστού. Στον κυριότερο Καθεδρικό Ναό της Γεωργίας, στο Svetiskhoveli, πραγματοποιούνταν οι τελετές στέψης και γάμων των Βασιλέων της Γεωργίας. Στο Ναό υπάρχουν πολλές τοιχογραφίες του XVI- XVIII αι., μερικές από τις οποίες είχαν αποκατασταθεί κατά το XIX αιώνα.
Γεύμα στο διάσημο “Salobio” (το παραδοσιακό φασολάδικο).
Επίσκεψη στο μοναστήρι Samtavro.
Στο μοναστήρι Samtavro διαφυλάσσονται πολλά ιερά κειμήλια: η μουριά της Αγίας Νίνο (Maklovani), ένα μέρος από τον Ζωοδόχο πυλώνα Svetiskhoveli, θαυματουργές εικόνες της Παναγίας Iveria και της Αγίς Νινό, τα λείψανα του Abibosa Nekresi.
Επίσκεψη στο μοναστήρι Shiomgvi.
Το μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση 9 χλμ από τη Mtsxeta. Το αρχαιότερο κτήριο του μοναστηριού είχε κτιστεί επί του Αγ. Shio, ενός από τους 13 Ασσυρίων Πατέρων. Ο Shio είχε πεθάνει εδώ και θάφτηκε στο πηγάδι, το οποίο μετατράπηκε σε κρύπτη.
Επιστροφή στην Τιφλίδα.
Στο χωριό Kand, στα περίχωρα της Τιφλίδαςβρίσκεται το μοναστήρι των 13 Ασσυρίων Πατέρων, οι οποίοι κόπιασαν στη γη της Γεωργίας διαδίδοντας τον Χριστιανισμό και χτίζοντας μοναστήρια. Ακόμα καιμ στις μέρες μας ο Πατήρ Σεραφείμκαταβάλει τεράστιες προσπάθειες αναβιώνοντας τις ιεροτελεστίες στην αραμαική γλώσσα, που ήταν η γλώσσα των λαών της Μεσογείου, γλώσσα του Σωτήρος.
Επίσκεψη στην πόλη-κάστρο Rabati στο Ahaltsikhe. Στο αρχιτεκτονικό συγκρότημα, δίπλα στην ορθόδοξη εκκλησία της Αγ. Μαρίνας, συνυπάρχουν το τζαμί, η καθολική εκκλησία, η συναγωγή και η αρμένικη εκκλησία, το κάστρο Jakeli, τα τούρκικα λουτρά και το αμφηθέατρο .
Ξενάγηση στο διάσημο μοναστηριακό συγκρότημα Vartzia Посещение знаменитого монастырского комплекса Вардзия, όπου έχουν διασωθεί οι εικόνες με τις όψεις της Βασιλίσσης Ταμαρ και του πατέρα της Γεωργίου όπως ήταν εν ζωή.
Γεύμα
Επιστροφή στην Τιφλίδα.
Βραδινό προαιρετικά
Διανυκτέρευση
Επίσκεψη στην Αγία Λαύρα του Δαωίδ Gareji
Το συγκρότημα αποτελείται από 20 μοναστήρια που είναι σκαλισμένα μέσα στους βράχους και καλύπτει το έδαφος από τις τρεις περιοχές της Γεωργίας – Gardabani, Sagaredzhiyskogo και Sighnaghi. Το κυριόυερο μοναστήρι θεωρείται η αγία λαύρα του Αγ. Δαβίδ, η οποία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του όρους, που διαχωρίζει τη Γεωργία από το Αζερμπαιτζαν. Τα σύνορα περνάνε κατά μήκος της κορυφής του όρους, το οποίο οι ιστορικοί της Γεωργίας ονομάζουν Udabno από το ομώνυμο μοναστήρι. Το συγκεκριμένο μοναστήρι βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, στη νότια πλευρά του όρους Εκτός αυτού στη νότια πλαγιά του όρους υπάρχουν πάνω από 100 σπηλιές, που οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν ως κελιά. Η πιο απομακρυσμένη από τα σύνορα, περίπου 2 χλμ, είναι η Μονή Bertubani (που χρονολογείται από τον XII αι.).Σε πολλές εκκλησίες έχουν διατηρηθεί οι τοιχογραφίες των VIII—XIV αι. με τις προσωπογραφίες των ιστορικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου και του πορτρέτου της Βασιλίσσης Ταμάρ.
Η τιμή περιλαμβάνει | Η τιμή δεν περιλαμβάνει |
Διαμονή στα ξενοδοχεία Τιφλίδας και Ahaltsikhe (με πρωινό) | Ασφάλεια |
Transfer Αυτό-μεταφορές |
Συμπληρωματικά έξοδα |
Εκδρομές στα αξιοθέατα | Επίσκεψη στα λουτρά |
Εισιτήρια | Επίσκεψη στα παραδοσιακά εστιατόρια |
Υπηρεσίες ξεναγού | Βραδινά γεύματα |
Γεύματα |